Raynald Colom: “Aquí no vius ni del jazz ni de la música”

Aquí no hi ha indústria, falta una indústria de debò. Ara, des que he fitxat per Jazz Village, ho noto molt més. Vas a tocar a França o a Alemanya o a on sigui i hi ha una indústria. La cultura no és un hobby ni un extra, forma part del país, del que necessita el país per créixer. Fins que no entenguem això, no sortirem d’aquesta crisi i la solució comença pel nivell educatiu.

(sobre la preparació tècnica dels joves músics a les escoles de jazz)

Està mal enfocat. París no té tres escoles superiors de música. S’ha perdut el concepte de mestre, de mentor. Jo he tingut dos mentors: Horacio Fumero i Jesse Davis. I, en sortir d’un bolo, he tornat a l’hotel plorant perquè m’han dit les veritats. És la forma de trobar el teu camí. En canvi, a les escoles aquest paper ja no existeix, surten després de quatre anys pensant que són els amos i que ho saben tot d’aquesta música. Ja van de líders! La cadena s’ha trencat. Has d’assimilar les coses amb temps i trobar la teva veu. A qui li interessa tocar com Miles o com Coltrane? Aprèn tot això però després fes una cosa teva. Tampoc escolten discos, tenen gigues i gigues de música però no escolten discos, només cançons. Recordo comprar un disc i escoltar-lo de dalt a baix centenars de cops. Ara no escolten discos però volen fer-ne. Tothom té molta informació i pocs coneixements.

Entrevista de Miquel Jurado a Raynald Colom, publicada al diari El País [http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/06/27/catalunya/1340812240_889905.html]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: